Kerkenbos 21 • Muizen (Mechelen)

LICHTTHERAPIE

UVA/UVB lichtcabine

De praktijk Dermatologie Muizen beschikt over een UVA/UVB lichtcabine voor de behandelingen van huidaandoeningen zoals psoriasis, vitiligo, zonneallergie en eczeem.

De behandeling met UV-licht heeft een gunstig effect op de celgroei en remt de ontstekingen in de huid. Tijdens de UVB-therapie neemt u rechtopstaand plaats in de lichtcabine. De dermatoloog bepaalt een belichtingschema, afhankelijk van uw huidtype.

Gemiddeld genomen duurt een UVB-therapie zo’n 2 tot 3 maanden, waarbij u tot 3 keer per week een korte behandeling (ca. 5 minuten) in de lichtcabine volgt.

U kan, na een intake bij de dermatoloog, terecht in de praktijk te Muizen voor UVA/UVB behandeling op maandag, dinsdag en vrijdag.

LED therapie

De LED lamp is een toestel dat licht produceert met een hoge of lage energieconcentratie afhankelijk van de behandeling. Tijdens de behandeling wordt een lichtstraal op de huid gericht met behulp van een belichtingstoestel dat bestaat uit verschillende LED lichtjes (Light Emitting Diodes).

LED belichting kan worden toegepast voor de behandeling van huidaandoeningen (actinische keratose, acné, couperose en pigmentstoornissen, huidontsteking, verstoorde wondheling, ...) en als ondersteuning bij esthetische behandelingen (lasertherapie, peeling, microneedling).

Een LED sessie duurt gemiddeld 15 à 30 minuten.

Photodynamische therapie (PDT)

Photodynamische therapie is een behandeling waarbij onrustige of kwaadaardige huidcellen gevoelig worden gemaakt voor licht. De huidcellen worden belicht met de LED lamp, waardoor ze afsterven. Na enkele weken worden deze vervangen door nieuwe, gezonde huidcellen.

Dit bijzonder effect op alleen de kwaadaardige huidcellen maakt photodynamische therapie tot een behandeling die goede resultaten geeft.

Photodynamische therapie kan worden toegepast bij de volgende aandoeningen:

  • Actinische keratose (plekjes op de huid die ontstaan door schade van zonlicht, 'zonnekorstjes')
  • Morbus bowen (afwijkende cellen in het huidoppervlak)
  • Basaalcelcarcinoom, de oppervlakkige vorm (meest voorkomende vorm van ouderdomshuidkanker)

Photodynamische therapie werkt ook huidverjongend en kan dus in sommige gevallen als anti-aging behandeling gebruikt worden.

Een PDT-sessie duurt gemiddeld 90 minuten en kan comfortabel, al liggend, genoten worden.